Scanomed - Nukleráis medicina központok

Izotópos ízületi kezelés

Főként reumatoid artritisben, illetve olyan reumatológiai betegségekben használható a kezelés melyek esetén:

  • az ízületi folyadékot termelő ízületi belhártya túlburjánzik
  • az ízületi folyadék túltermelődik, ezért időről-időre lecsapolása válik szükségessé
  • a betegség egy vagy csak néhány ízületet érint.

A kezelést érdemes a folyamat nem túl előrehaladott állapotában végezni, amikor még nem alakultak ki visszafordíthatatlan ízületi károsodások és deformációk.

A kezelés egyetlen ízületi injekció bedásával történik. Ilyenkor lehetőség van az ízületi folyadék egy részének lebocsájtására is, illetve az izotóp beadása után az ízületbe gyulladáscsökkentő (szteroid) adására is sor kerül. Ezután az ízületet párszor meg kell mozgatni, majd 48 órára biztosítani az ízület mozdulatlanságát.

Az ízületi folyadékba fecskendezett izotóp hatását csak közvetlen környezetében fejti ki, ezzel pusztítva a túlburjánzó és folyadékot termelő ízületi belhártyát. Így nem csak a folyadék termelődése csökken jelentős mértékben, hanem az ízületi deformitások kialakulását is meg lehet akadályozni.

 

Az izotópos ízületi kezelés nem alkalmazható

  • terhesség és szoptatás idején
  • fertőzéses ízületi gyulladás esetén
  • kiszakadt ízületi ciszta esetén

 

Mellékhatások

Az injekció sikeres beadása esetén számottevő mellékhatásra nem kell számítani. Pár napra enyhén súlyosbodhat az ízületi gyulladás és az ízület duzzanata is fokozódhat. Súlyos mellékhatás csak akkor fordulhat elő, ha a beadott izotóp valamilyen módon kijut az ízületből. Ilyen esetben az ízület körüli lágyrészek (izmok, bőr) károsodhat.

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés