Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tc-99m Tectrotyd (Octreotide) szcintigráfia

A vizsgálat célja, hogy az Ön szervezetében feltételezett, úgynevezett neuroendokrin daganat elhelyezkedését, kiterjedését meghatározzák. Vénás injekcióval egy radioaktív elemet (Tc-99m) tartalmazó, octreotide nevű anyagot juttatunk a vérébe, mely a keringéssel eljut az említett neuroendokrin daganat sejtjeihez és a felszínükön elhelyezkedő un. szomatosztatin receptorhoz kötődik. Legalább két időpontban ( 1 óra és 4 óra múlva) egy speciális kamera segítségével felvételeket készítünk a teljes testről, majd kiegészítő CT-felvételek is készülnek az elváltozás pontos helyének meghatározásához. Ez a kamera a szervezetben megkötődött radioaktivitást és ezen keresztül a daganat helyét és kiterjedését érzékeli.

 

Előkészítés

Speciális diéta tartása nem szükséges. Bő folyadékfogyasztás javasolt.

 

Gyógyszerek

Néhány gyógyszer szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben gyógyszereket szed, kérjük, a vizsgálat előtt jelezze ezt kezelőorvosának, aki majd tájékoztatja Önt, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie. Ez különösen fontos abban az esetben, ha Ön octreotide (szomatosztatin) kezelésben részesül.

Ha tudomása van arról, hogy bármely egyenes ági családtagjának (testvér, szülők, nagyszülők) volt vagy van neuroendokrin daganata (pajzsmirigy, mellékvese, karcinoid, stb.), kérjük, jelezze kezelőorvosának és az izotóp labor munkatársának.

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés