Scanomed - Nukleráis medicina központok

Az F18-FDG egésztest PET-CT vizsgálat menete

Megérkezés – bejelentkezés (10-15 perc)

A betegek vizsgálata előjegyzés alapján történik. A vizsgálat tervezett időpontjáról személyes értesítést kap levél, fax, vagy telefon útján.

A centrumba való megérkezése után jelentkezzen a PET-CT központ recepcióján, ahol a vizsgálatra érkezők fogadása, regisztrálása történik. Kérjük, ne késsen, inkább kicsivel az előjegyzett időpont előtt érkezzen, mivel a vizsgálathoz szükséges izotóp néhány óra alatt lebomlik és felhasználhatatlanná válik. A késés a vizsgálat elvégzését meghiúsíthatja.

A recepción ellenőrzik a személyazonosságát, amennyiben finanszírozott vizsgálatra érkezett TAJ kártyája érvényességét, felveszik személyes adatait, kitöltik a szükséges papírokat, és röviden ismertetik a vizsgálat menetét. Ennek alapján egy betegjogi nyilatkozatot kell aláírnia arról, hogy a szükséges tájékoztatást megkapta, és beleegyezik a vizsgálat elvégzésébe.

 

Előkészítés a PET-CT vizsgálatra – kikérdezés, állapotfelmérés, egyéni vizsgálati terv (15-30 perc)

A betegelőkészítés során előbb az anamnézis (kórtörténet) felvétele történik meg, majd néhány állapotfelmérő vizsgálatot végzünk (vércukor, vérnyomás, testsúly, testmagasság mérés stb.). Elkérjük az Ön által hozott korábbi leleteket és CD-ket, ezek közül a vizsgálat értékeléséhez szükségeseket lemásoljuk, majd az eredetieket visszaadjuk. Eredeti dokumentum nem marad nálunk, ha esetleg mégsem kapná vissza leleteit/filmjeit, kérjük, távozásakor jelezze a recepción! Számba vesszük mindazon körülményeket, amelyek az Ön PET-CT vizsgálatát, vagy annak eredményét befolyásolhatják és egyénre szabott vizsgálati tervet dolgozunk ki. Az előkészítés során a vizsgálati protokolltól függően előfordulhat, hogy orális CT-kontrasztanyagot (egy ánizs ízű folyadék) kell innia. Ha klausztrofóbiás vagy szorong, enyhe nyugtatót kérhet munkatársunktól.

Kérjük, ha bármilyen kérdése van, vagy bármilyen magyarázatot nem ért meg, ha úgy érzi nem kapott meg minden szükséges információt, vagy ha a vizsgálati eljárás során bármilyen zavaró körülményt érzékel, akkor azt haladéktalanul jelezze az Önnel foglalkozó munkatársunknak.

 

FDG beadása és nyugalmi időszak (60 perc)

Az állapotfelmérést követően munkatársunk átkíséri a nyomjelző anyag beadás, majd a nyugalmi tartózkodás helyszínére.

A jelzőanyagot vénás injekció formájában kapja meg, mely után mintegy 45-60 percet kell teljes nyugalomban várakoznia az erre a célra kialakított helyiségben. A várakozás során fontos a teljes fizikai és szellemi nyugalmi állapot.

Ebben az időben kell az előkészített kontrasztanyagot elfogyasztania. A 45-60 perces várakozást követően, közvetlenül a PET-CT vizsgálat megkezdése előtt munkatársunk megkéri, hogy fáradjon ki a WC-re. A vizelet kiürítése azért fontos, mert a várakozási idő végére a beadott FDG közel egynegyede koncentrálódik a hólyagban, ami zavarhatja a medence esetleges elváltozásainak megítélését.

A PET-CT vizsgálat (15-40 perc)

Munkatársunk bekíséri a kamera helyiségbe, és segít felfeküdni a vizsgáló asztalra. A vizsgálat során az asztal meghatározott program szerint, 15-40 perc alatt végigmegy Önnel a PET-CT kamera „alagútján”, miközben mozdulatlanul kell feküdnie. Az első közel 1 percben a CT vizsgálat történik meg, mely kevés zajjal járhat. Ezt követi a PET vizsgálat, ami teljesen zajtalan.

A PET-CT kamerában mikrofonok és hangszórók vannak elhelyezve, melyek segítségével kommunikálhat az operátorral. Ha a vizsgálat alatt bármilyen problémája adódik, azonnal jelezze munkatársunknak!

A vizsgálat befejezését követően munkatársunk lesegíti a vizsgáló asztalról és ezzel a vizsgálat befejeződött.

 

Távozás

A vizsgálat befejezése után rögtön távozhat. A vizsgálatot követő 24 órában kérjük, kerülje a kisgyermekekkel, illetve terhes asszonyokkal való huzamosabb együttlétet. Ugyanakkor javasolt a bőséges folyadékfogyasztás és a gyakori vizeletürítés, a jelzőanyag kiürülésének gyorsítása érdekében.

 

Leletkiadás

Cégünk munkatársai tisztában vannak azzal, hogy a vizsgálat eredménye gyakran sürgős, ezért már a regisztráció során az ügyfélszolgálat tájékoztatja arról, hogy lelete várhatóan mikorra fog elkészülni (általában 2-3munkanapon belül). A leletet személyesen, vagy meghatalmazottja által veheti át a vizsgálatot végző központunk recepcióján. Ha a lelet személyes átvétele nem megoldható, akkor postai úton juttatjuk el Önnek. Az elkészült lelet mindkét példányát és a képi dokumentációt is Ön kapja meg.

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés