Scanomed - Nukleráis medicina központok

Agyi PET-CT vizsgálatok

Bizonyos agyi tumorok agresszivitásának megállapításában, vagy a kezelés hatásosságának megítélésére az agyi PET (pozitron emissziós tomográf), illetve CT (computer tomográf) nagyon hatékony módszer.

Az agyi PET vizsgálat előtt radioaktív anyagot, radioaktív fluor izotóppal jelzett szőlőcukrot (FDG-t) vagy aminosavat, a fehérjék építőkövét (C11-metionint) adunk vénás injekció formájában. Ezt követően egy csöndes várószobában kell pihennie és nem szabad megszólalnia. Ezután következik a leképezés. A bezártság érzés csökkentésére érdemes behunyni a szemét. Továbbá nagyon fontos, hogy a vizsgálat alatt mozdulatlanul feküdjön. Ha erre nem képes, kérjük, szóljon a vizsgálatot végző orvosnak.

A teljes vizsgálat FDG esetében 10, metioninnál 20 percet vesz igénybe. A PET vizsgálat mellett minden esetben készül CT felvétel is ugyanezzel a géppel, de ez nem nyújtja meg a vizsgálathoz szükséges időt.

 

Előkészítés

A vizsgálatot megelőzően hat órával nem ehet semmit. Csak vizet ihat, mert minden más folyadék és étel tartalmaz cukrot, amely a vizsgálat hatékonyságát jelentősen rontja. Ha Ön cukorbeteg, különösen fontos, hogy tájékoztassa erről a vizsgálatot kérő orvost. Munkatársainktól pontos és részletes telefonos tájékoztatást kap az előkészületekről, amikor a vizsgálat időpontja miatt megkeresik.

 

Sugárterhelés

A vizsgálat sugárterhelése alacsony, hasonló a CT-vizsgálatokéhoz. Ezért a vizsgálatot követően nyugodtan mehet közösségbe és használhat mosdót anélkül, hogy ez másokra érdemi kockázatot jelentene.

 

Terhesség

Terhesség fennállásáról vagy annak gyanújáról, illetve szoptatás esetén kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, aki ilyen esetben megbeszéli a teendőket a nukleáris medicina szakorvossal.

 

Agyi 18F-FDG PET-CT vizsgálat

Az agyi 18F-FDG PET-CT klinikai alkalmazása elsősorban az agytumorok kimutatására, malignitási fokának meghatározására terjed ki. Az agyi glükózeloszlás leképzésével azonban lehetőséget ad dementiák, epileptogén fókuszok diagnosztizálára is.

 

A beteg előkészítése

A vizsgálatra a beteg 4-6 órás éhgyomri állapotban érkezzen. Az adatok rögzítése és az anamnaesis felvétele után vércukorszint ellenőrzés történik. A radiofarmakon beadását követően a betegnek további 40 percet kell a fektetőben tölteni, teljes nyugalomban, lehetőleg félhomályban. A várakozási időben, folyadékot, illetve hígított kontrasztanyagot nem kell fogyasztania. A tényleges vizsgálat a radiofarmakon beadását követő 45. percben (+/- 5 perc) indul. Először egy alacsony dózisú koponya CT-vizsgálatra kerül sor, melyet követ a PET-adatgyűjtés, a PET begyűjtési idő: 10-15 perc.

 

Agyi 11C-methionin PET-CT vizsgálat

Az agyi 11C-methionin PET-CT vizsgálat célja a tumorsejtek megnövekedett animosavtranszportján alapulva az agyi életképes tumorszövet detektálása, az agyi tumoros folyamat pontos kiterjedésének meghatározása, a heterogén tumorok esetén a mintavétel helyének kijelölése, kezelés után a korai kiújulás kimutatása.

 

A beteg előkészítése

Legalább 4 órás éhgyomri állapot után a radiofarmakon beadása perifériás vénába kézi injektálással történik. A radiofarmakon beadását követoen a betegnek további 2-3 percet kell a fektetőben tölteni. A várakozási időben, folyadékot, illetve hígított kontrasztanyagot nem kell fogyasztania. A vizsgálatot megelőzően a betegnek nem szükséges vizelni. A tényleges vizsgálat a radiofarmakon beadását követő 10. percben (+/- 2-3 perc) indul. Először egy alacsony dózisú koponya CT-vizsgálat történik, majd ez után egy 20 perces PET –adatgyűjtés.

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés