Scanomed - Nukleráis medicina központok

Pajzsmirigy szcintigráfia

Mellékpajzsmirigy szcintigráfia

A vizsgálat során kis mennyiségű radioaktív anyagot juttatunk a szervezetbe vénás injekció formájában. Mivel a vizsgálathoz kétféle radiofarmakonra van szükség, így két injekciót fog kapni. Az egyik anyag, a technécium csak a pajzsmirigyszövetben dúsul, a másik, a MIBI a pajzsmirigyben és a túlműködő mellékpajzsmirigy szövetben is halmozódik. A MIBI beadása után 45 perccel egy SPECT/CT vizsgálatot végzünk (kb. 20 perc), majd rögtön egy másik kamerával a pajzsmirigyéről készítünk felvételeket. Ezután megkapja a technécium injekciót, majd 15 perc múlva egy újabb sorozatot készítünk a nyakáról. Tehát összességében kb. 2 órát vesz igénybe a teljes vizsgálat.

Kérjük, mindenképpen tájékoztassa a vizsgálatot végző személyzetet arról, ha a közelmúltban bármilyen beavatkozást végeztek a pajzsmirigyén vagy mellékpajzsmirigyén, illetve ha kontrasztanyagos radiológiai vizsgálata volt az elmúlt időszakban.

 

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben gyógyszereket szed, kérjük, lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt jelezze ezt kezelőorvosának, aki majd tájékoztatja Önt, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie. Különösen fontos ez, ha pajzsmirigyre ható szereket vagy jódtartalmú étrend-kiegészítőket szed.

 

Pajzsmirigy vizsgálat

A vizsgálat során kis mennyiségű radioaktív anyagot adunk Önnek vénás injekció formájában. A radiofarmakon (Tc-99m) a jódhoz hasonlóan viselkedik a szervezetben, a pajzsmirigy sejtek felveszik, így a pajzsmirigy működése megítélhető. Az injekciózás után 15 perccel végezzük el a leképezést.

Amennyiben a szakorvos a leletezés során elváltozást talál, akkor szükség lehet egy másik, vizsgálatra is. Ez csak a beadandó radiofarmakon típusában tér el.

 

Étrend

Ugyanúgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott.

 

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben gyógyszereket szed, kérjük, lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt jelezze ezt kezelőorvosának, aki majd tájékoztatja Önt, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie. Különösen fontos ez, ha a pajzsmirigy működésére ható szereket vagy jódtartalmú étrend-kiegészítőket szed. Kérjük, arról is mindenképpen szóljon, ha a közelmúltban kontrasztanyagos röntgen vagy CT vizsgálata volt.

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés