Scanomed - Nukleráis medicina központok

Az izotópos vizsgálatokról általában

A vizsgálat során az izotóppal jelzett anyagot leggyakrabban vénásan (esetleg szájon át, vagy belélegezve) juttatjuk a szervezetébe. A vizsgálat típusától függően olyan anyagot választunk, amely a kérdéses szervben kötődik meg, illetve választódik ki. A szerv élettani működésétől függően szükség lehet hosszabb-rövidebb várakozásra az injekciót követően, mielőtt a felvételeket elkészítenénk. Azonban vannak olyan vizsgálataink is, amelyeknél a felvételeket csak több nappal később lehet elkészíteni.

 

Kérjük, türelmesen várjon a vizsgálatra!

A felvételek elkészítési ideje nem egységes, vannak rövidebb és hosszabb vizsgálatok is.
Gyermekekkel, elesett betegekkel a kísérő szülő, hozzátartózó végig együtt lehet!

 

Előkészületek a vizsgálat napján:

  • Vizsgálataink előjegyzéssel történnek. Ezért szíveskedjék az időpontot pontosan betartani, mert a bomló anyag miatt késés esetén nem tudjuk elvégezni a vizsgálatot
  • A jelentkezéskor hozza magával: beutalóját, személyi igazolványát, TB-kártyáját, előző leleteit, zárójelentéseit!
  • Kérjük, hogy gyermekét ne hozza magával a laboratóriumba, a felesleges sugárterhelés elkerülése érdekében!
  • A vizsgálataink többsége nem igényel semmilyen előkészítést (étkezhet, gyógyszereit beveheti, mint máskor).

 

Speciális előkészítést igénylő vizsgálatok:

  1. a máj-epeúti rendszer izotópos vizsgálata- éhgyomri állapotban történik.
  2. a csontvizsgálathoz- hozzon 1l folyadékot magával!
  3. a tüdővizsgálatra- feltétlenül hozza magával a legutóbbi mellkas röntgen felvételét!
  4. a vesevizsgálatnál- fontos, hogy sok folyadékot fogyasszon!

 

Van-e valamilyen kockázata a vizsgálatnak?

A sugárzás diagnosztikai és terápiás hatásait már évtizedek óta használják az orvosi gyakorlatban. A vizsgálat alacsony sugárterheléssel jár, hasonlóan a röntgen-vizsgálatokhoz. A sugárterhelés körülbelül egy átlagos személy fél-másfél éves –a kozmikus sugárzásból és a természetes háttérsugárzásból adódó- sugárterhelésének felel meg. A kapott sugárdózis kb. 5-10%-a annak az egészségi szempontból biztonságosnak ítélt dózisnak, amit 1 év alatt egy sugárzó anyagokkal dolgozó orvos vagy asszisztens kaphat. A vizsgálatot követően nyugodtan mehet közösségbe és használhat mosdót, WC-t is anélkül, hogy ez másokra érdemi kockázatot jelentene. Amennyiben kérdése, problémája adódik a vizsgálattal kapcsolatban, forduljon bizalommal a nukleáris medicina szakemberhez!

 

Van-e valamilyen mellékhatása a vizsgálatnak?

A radioaktív anyag, melyet kap, nem rendelkezik semmilyen mellékhatással. Allergiás tünetek nem szoktak előfordulni.

 

A vizsgálat után:

A vizsgálatot követően Ön ehet és ihat, mint máskor. A vizsgálat napján a terhes kismamákat és a 16 éven aluli gyermekeket mindenképpen kerülni kell!

 

Eredmények:

A vizsgálat eredményét legkésőbb három munkanap elteltével a kezelőorvosához, vagy önnek postázzuk. Amennyiben igényli, a vizsgálat eredményét nukleáris medicina szakorvosunkkal megbeszélheti.

 

Nőbetegeinknek:

Nem ajánlott az izotópos vizsgálat elvégzése amennyiben Ön terhes, vagy valószínűleg gyermeket vár. Kérjük, a vizsgálat előtt mindenképpen jelezze a kollégáinknak, hogyha állapotos vagy szoptat! Amennyiben a kezelőorvosa ennek ismeretében is szükségesnek tartja a vizsgálatot, annak elvégzése nem ellenjavallt.

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés