Scanomed - Nukleráis medicina központok

Mikor és mivel együtt szedjük a legfontosabb vitaminokat?

 

A vitaminok fontossága senki számára nem kérdőjelezhető meg. A vitaminok és ásványi anyagok rendszeres pótlása elengedhetetlen a szervezetünk egészséges működéséhez. Azt viszont már kevesen tudják, melyik a nap legideálisabb szakasza a vitaminszedéshez. Általában reggel, evés közben érdemes megejteni a dolgot, ám vannak kivételek. Sok függ attól is, hogy pontosan mit szedünk, és mit szeretnénk velük elérni.

A téli időszak közeledtével szervezetünk vitamin- és ásványianyag-készletei is kezdenek kimerülni. Szerencsére a patikákban is elérhetőek olyan készítmények, amelyekkel a szervezetünk működése számára elengedhetetlen mikro tápanyagok is pótolhatók. Természetesen egyénre szabott, hogy mit érdemes szedni, de a leggyakoribb befolyásoló tényezők az életkor, a nem és a fizikai aktivitás. Miután azonosítottuk szervezetünk számára legfontosabb vitaminokat, azt is fontos szem előtt tartanunk, hogy ezeket mikor, és mely készítményekkel kombinálva szedjük be.

Nagyon fontosak az arányok, célszerű inkább a kombinált vitamin és ásványi anyag-készítmények mellett dönteni. Ezek megfelelő arányban tartalmazzák a szükséges összetevőket és nem kell fölöslegesen vesződnünk az összeállításukkal.

 

Ha mégis szeretnénk külön szedni ezeket a vitaminokat, nem árt néhány összefüggést is figyelembe venni.

Azt tudjuk, hogy vannak zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K – ezek ellentétben a vízben oldódó vitaminokkal, elraktározódnak a szervezetben) és vízben oldódó vitaminok (B-vitaminok, H, C), de sokan elfelejtik, hogy ezek tényleg zsírban és vízben oldódnak. Sokan éhgyomorra veszik be a vitaminjaikat, pedig ez gyakran vezethet émelygéshez.

 

Hogyan szedjük a különböző vitaminokat és ásványi anyagokat?

 • A, D, E, K vitamin

A zsírban oldódó vitaminoknak zsírra van szükségük a tökéletes felszívódáshoz. Épp ezért zsíros ételek fogyasztásakor ajánlott ezeket beszedni.

 

 • B-, C-vitamin

Ezeknek a vízben oldódó vitaminoknak nincs szükségük zsírra. A B-vitamin savas közegben szívódik fel a legjobban, így étkezés előtt egy órával vagy két órával étkezés után javasolt bevenni. Amennyiben savlekötőt szedünk, akkor a B- és C-vitamint csak részben tudja feldolgozni a szervezetünk. A C-vitamin mindössze pár óráig marad a véráramban, ezért három óránként ajánlott megismételni a szedését. Amennyiben ez túl körülményes, akkor a napi szükséges adagot osszuk háromfelé, és minden étkezés előtt egy órával, vagy két órával az után vegyük be.

Egyes vitaminoknak – például a C-vitaminnak is – stimuláló hatásuk van, így nagyon lényeges, hogy ne lefekvés előtt vegyük be ezeket, ugyanis megnehezíthetik az elalvást.

 

 • Pro-biotikumok

A pro-biotikumokat közvetlenül étkezéskor javasolt bevenni, ugyanis a legtöbb baktérium ekkor jut el a bélrendszerbe. Az ilyen típusú készítményeknek köszönhetően egészséges marad a bélflóránk.

 

 • Emésztő enzimek

A különféle emésztő enzimeket is étkezés közben kell beszedni, ugyanis ekkor a leghatásosabbak.

 

 • Vas és C vitaminn

Mivel a C-vitamin a vas felszívódását is elősegíti, érdemes ezeket együtt bejuttatni a szervezetbe. A patikákban több olyan készítmény is kapható, amely egyszerre tartalmazza a kettőt.

A magnéziumot is tartalmazó készítményeket azonban nem javasolt egy időben bevenni a vassal, ezek ugyanis ronthatják egymás hasznosulását, nem árt, ha várunk a kettő beszedése között 1-2 órát.

 

 • B-vitaminok

A B-vitaminok családjába összesen nyolc vitamint (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B7-, B9-, illetve B12-vitamin) sorolunk. Ezek a többi között a bőr és az idegrendszer egészségére is komoly hatással vannak, hatásukat pedig együtt fejtik ki legjobban. Több készítmény egyben tartalmazza őket, érdemes így a vitamincsalád komplex szedése.

 

 • Kálium és magnézium

Az ásványi anyagok közül a káliumnak és a magnéziumnak is kiemelt szerepe van a szív, az izmok és az idegek egészséges működésében. Általában együtt alakul ki hiány mindkettőből, a magnéziumbevitel fokozása pedig némileg ronthatja is a kálium hasznosulását, érdemes tehát a kettőt egyszerre pótolni.

 

 • Kalcium

Aktív életmódot élőknek azt javasolják, hogy a sportolást követően pótolják a kalciumot, ilyenkor ugyanis az átlagosnál is jobban hasznosulhat. Bár a legtöbben a kalciumot elsősorban a csontozat egészsége miatt szedik, valójában az izomzat működésében is fontos szerepe van. Szintén fontos, hogy ha 500 mg-nál többet kell belőle szednünk, akkor érdemes egy nap kétszerre bevenni az adagunkat, mert a szervezet egyszerre ennél többet nem tud felvenni belőle.

 

 • D vitamin

Zsírban oldódó vitamin, ezért érdemes evés közben beszedni, lehetőleg a reggeli órákban. Hivatalosan nincs bizonyítva, de többen számolnak be arról, hogy a délutáni-esti órákban bevett D vitamin miatt este kevésbé voltak álmosak.

 

 • Magnézium

A magnéziumot kifejezetten este ajánlott beszedni, ez ugyanis biztosítja a nyugodt alvást. Amennyiben valaki gyakran ébred izomgörcsökre, az ezt is megelőzheti az esti magnéziumszedéssel.

 • Adni jobb, mint kapni. Avagy minden az ajándékozás és adakozás pszichológiájáról

  „Kapni jó, de adni még jobb.” Szól a már-már közhelyesen hangzó mondás. Közeledik a karácsony és mindenki egyre többet gondolkodni az ajándékok beszerzésén, esetleg a jótékonykodáson is. Sokszor okoz ilyenkor fejtörést a tökéletes ajándékok megtalálása...

 • Hogyan ne legyünk betegek? A téli megbetegedések megelőzésének legfontosabb lépései

  Ősszel és télen sokan küzdenek vírusfertőzések következtében kialakuló nátha és megfázás tüneteivel. Ilyenkor gyakrabban látunk tüsszögő, köhögő, orrát fújó vagy a torkát fájlaló embert. Ennek több oka is van, egyrészt a kórokozóknak a nyári forróságnál jobban kedvez az őszi-téli párásabb, hűvösebb idő...

 • Őrizzük meg energiánkat télen is!

  Bár a test és a lélek elkülönül, a kettő szorosan összekapcsolódik. A mentális problémák a testi egészségre is kihatnak, ami különösen télen lehet szembetűnő. Sokan küzdenek ilyenkor extrém fáradtsággal és nem sikerül visszanyerni vagy nem tudják, miként nyerhetnék vissza energiájukat.

 • Minden, amit az élelmiszer E-számokról tudni érdemes

  Az egyik legellentmondásosabb élelmiszerekkel kapcsolatos téma az élelmiszeripari adalékanyagokkal, vagyis E-számokkal kapcsolatos. Bizonyos elemzések, mint például a Düsseldorfi Orvosi Egyetem gyermekklinikájának kutatása öt csoportba sorolja az adalékanyagokat.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés