Scanomed - Nukleráis medicina központok

Itt az ősz, elő a teákkal. A teák egészségügyi hatásai és típusai

 

A világ már több mint 5000 éve ismeri a teázás élményét, mely a víz után a második legfogyasztottabb italnak számít. Ez a legősibb ital a világon mely alapvető szerepet tölt be a különböző kultúrákban szerte a világon. A teáról ma már tudjuk, hogy számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Számos bizonyított jótékony hatása közé sorolható a szív- és érrendszerre gyakorolt varázsereje.

 

A tea története

A tea története legendákból következtethető, hiszen használata nagyon régre nyúlik vissza. Az egyik szerint a tea felfedezése véletlenszerű volt. I.e. 2700 körül Sen-nung kínai császár elrendelte a víz forralását annak fogyasztása előtt és véletlenül belekerült a tea növény az üstbe. Európában a XVI. században a portugáloknak köszönhetően kezdett elterjedni a tea fogyasztása, amely ára ekkor még igen borsos volt. Szélesebb körben a 18. században kezdett elterjedni, amikor a tea ára már megfizethető kategóriába esett.

 

A teák feldolgozása

A teáknak rendkívül sok fajtáját ismerjük. Ez annak köszönhető, hogy minden terület, ahol teát termesztenek más-más adottságokkal rendelkezik, más az éghajlat és a termőföld, más a tea szüretelésének időpontja és a feldolgozás módszere is. Valójában a tea (Camellia sinensis) a teacserje leveleiből készül. Természetes környezetben fatermetű növény, termesztett változatait cserjének nevelik. A teának hat típusát ismerjük, ezek a zöld, sárga, fehér, oolong, fekete és pu-erh. Közülük a feldolgozásban is jelentős különbségek vannak. A fehér teát dolgozzák át a legkevésbé, és a cserje rügyeiből valamint leveleiből készül, melyeket kigőzölnek és szárítanak. A zöld tea frissen szedett levelekből készül, melyeket egyből kigőzölnek, hogy megakadályozzák az oxidációt. Ellenben az oolong teát rövid ideig, a fekete teát pedig hosszú ideig hagyják oxidálódni.

 

A tea egészségügyi hatásai

A tea legfőbb, az egészség szempontjából pozitív hatásokat kiváltó összetevője a számos antioxidáns tulajdonságú vegyület, melyek közül kiemelkedő a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek koncentrációja. Az antioxidánsok hatásosan gátolják a szabad gyökök hatásait, amelyek daganatos, szív- és érrendszeri és még számos más megbetegedés kialakulásához vezetnek.

Egy liter tea közel 1 gramm polifenolt tartalmaz. A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekineknek köszönhetően.

Szintén kutatásokra támaszkodva, melyek állat- és emberkísérleteken alapulnak, azok az egyének, akik naponta 3,5 dl teánál többet fogyasztottak, alacsonyabb volt a kardiovaszkuláris betegségek kialakulása.

Mindemellett a teafogyasztás csökkenti a magas vérnyomás kialakulását és koleszterinszint csökkentő hatással is bír.

 

A teák fajtái

 • Zöld tea

A legtöbb zöld teában rejlő polifenol flavonoidok formájában van jelen, melyek olyan növényi vegyületek, amik a zöld tea szívbarát tulajdonságaiért felelősek. A különböző feldolgozási módoknak köszönhetően, az összes teafajta közül a zöld teában található a legtöbb ebből a vegyületből. A zöld tea leveleket a leszedés után felmelegítik (mellyel megölik az oxidációért felelős enzimet), majd megszárítják, így elkerülik annak oxidálását. A zöld tea készítésének köszönhetően kevésbé keserű és természetesen "zöldebb" ízt kapunk, mint a fekete teák esetében.

A tea nem elhanyagolható élénkítő hatással is rendelkezik, jelentős koffein- és teofillintartalma miatt. Azonban a zöld teában valamivel kevesebb koffein található, mint a többi teában, illetve a felszívódása egyenletesebb és hosszabb ideig tart.

 

 • Fehér tea

A fehér teák a legkissebb mértékben feldolgozott teák. A fehér tea esetében csak a fiatal tavaszi rügyeket használják, melyeket közvetlenül a szedés után száradni hagynak, gőzölés vagy oxidáció nélkül. A minimális feldolgozás miatt a fehér tea a legszelídebb ízű.

 

 • Fekete tea

Bár a fekete teában nincs annyi polifenol, mint a zöld teában, de a polifenolok oxidációja során keletkező összetevőknek megvannak a saját szívre tett jótékony hatásai. Növeli a vér antioxidáns szintjét, mely védelmet nyújthat az oxidatív stresszel és a gyulladásokkal szemben.

A fekete teák hosszú gyártási folyamaton mennek keresztül. A szedést követően a tea levelek fonnyadni és száradni kezdenek, amely nagyon fontos lépés a feldolgozáshoz. Száradás után a fekete tea leveleket hengerelik, hogy a levelek enzimeket bocsássanak ki, majd teljesen oxidálódjanak.

 

 • Oolong tea

Az Oolong tea a zöld és a fekete teák között helyezkedik el. Kicsit hagyják oxidálódni, mielőtt gőzölik, de nem annyira, mint a fekete teákat. Az Oolong teáknak a legbonyolultabb a gyártásatechnológiája. Az oolong tea főleg a nagy tealevelekből készül. A kész tea megjelenése a világoszöldtől a barnáig terjedhet, formája hosszú és csavart, vagy kis golyó is lehet.

 

 • Puer tea

A puer tea az utóérlelt teák kategóriájának egyik tagja, melyet a Kína, Yunnan tartományának déli részén, a Mekong folyó, a laoszi, vietnámi, burmai határ környékén készítenek.

Két típusa ismert a feldolgozás módja szerint: Shu (fermentált, sötét) és a Sheng (nyers, zöld). A puer vagy puerh teának rövid távon kettős hatása van, amely a gondolkodó állapot fenntartása és a nyugalom megteremtése egyszerre. Egyrészt fokozza a kognitív teljesítményt, éberségfokozó, hangulatjavító hatású, másrészt csökkenti a stresszt és szorongást.

 

 • Sárga tea

A sárga tea a nyugati teatudatban egyáltalán nem, vagy helytelenül létezik. A számtalan kategorizálási kísérlet között könnyen találhatunk olyat, ami az oolong teákat sárga teaként azonosítja.

A kínai sárga teának különleges íze van a „gyengülő” eljárásnak köszönhetően. A sárga tea esetében nem a leveleket szüretelik, hanem a nyitott rügyeket. A begyűjtést követően a szellőben enyhén megszárítják, majd érlelik. A sárga teát legfeljebb háromszor főzik, az első infúzió a legszelídebb és leggyengébb, a második felfedi a virágjegyeket, és felfedi az infúzió finom és ugyanakkor sűrű ízének teljes mennyiségét és sűrűségét.

A sárga teák ideálisak italként diéta, méregtelenítés és bél rehabilitáció részeként is.

 

 • Gyógyteák

Annak ellenére, hogy a zöld, fehér, oolong és fekete teákban rejlik a legtöbb antioxidáns, a gyógyteák is egészséges opcióként szolgálhatnak. A gyógyteákban alacsonyabb az antioxidánsok koncentrációja, mert a különböző növények kémiai összetevői eltérőek. A rooibos vagy a vörös teák, melyeket a dél-afrikai Aspalathus linearis növényből készítenek, szintén rendelkeznek szívbarát tulajdonságokkal.

A gyógynövény teák nem igazi teák. Gondosan gondozott gyűjteményei a szárított gyümölcsöknek, gyógynövényeknek és a fűszereknek, amelyek vízben áztatva a teához hasonló italt adnak. Ezek mind koffeinmentesek.

Különböző formákban is fogyaszthatunk teát a nap folyamán, így nem válik unalmassá. Melegen vagy hidegen, esetleg citrommal, attól függően, hogy épp mihez van kedvünk. Fontos azonban tudni, hogy ha tejet adunk a teához, akkor lehetséges, hogy csökkentjük az ital jótékony hatását.

 • Adni jobb, mint kapni. Avagy minden az ajándékozás és adakozás pszichológiájáról

  „Kapni jó, de adni még jobb.” Szól a már-már közhelyesen hangzó mondás. Közeledik a karácsony és mindenki egyre többet gondolkodni az ajándékok beszerzésén, esetleg a jótékonykodáson is. Sokszor okoz ilyenkor fejtörést a tökéletes ajándékok megtalálása...

 • Hogyan ne legyünk betegek? A téli megbetegedések megelőzésének legfontosabb lépései

  Ősszel és télen sokan küzdenek vírusfertőzések következtében kialakuló nátha és megfázás tüneteivel. Ilyenkor gyakrabban látunk tüsszögő, köhögő, orrát fújó vagy a torkát fájlaló embert. Ennek több oka is van, egyrészt a kórokozóknak a nyári forróságnál jobban kedvez az őszi-téli párásabb, hűvösebb idő...

 • Őrizzük meg energiánkat télen is!

  Bár a test és a lélek elkülönül, a kettő szorosan összekapcsolódik. A mentális problémák a testi egészségre is kihatnak, ami különösen télen lehet szembetűnő. Sokan küzdenek ilyenkor extrém fáradtsággal és nem sikerül visszanyerni vagy nem tudják, miként nyerhetnék vissza energiájukat.

 • Minden, amit az élelmiszer E-számokról tudni érdemes

  Az egyik legellentmondásosabb élelmiszerekkel kapcsolatos téma az élelmiszeripari adalékanyagokkal, vagyis E-számokkal kapcsolatos. Bizonyos elemzések, mint például a Düsseldorfi Orvosi Egyetem gyermekklinikájának kutatása öt csoportba sorolja az adalékanyagokat.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés