Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 
A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 
Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 
Köszönjük megértését és együttműködését!

 
2020.03.17.

OEP finanszírozott PET-CT vizsgálatok indikációs köre

A 16/2008. (I. 31.) Kormányrendelet szerint PET vizsgálatot csak onkológus, neurológus, idegsebész és hematológus szakorvos kezdeményezhet, továbbá a kért vizsgálat BNO kódjához is csak a 62/2007 (XII.29.) EüM rendeletben megjelölt kódok választhatók.

Indikáció megnevezéseBNO csoport
Fej és nyaki neopláziákC00-C14, C31-32
Az agy és gericvelő rosszindulatú és ismeretlen viselkedésű daganataiC70-72, D42-43
PajzsmirigyrákC73HO
Szoliter pulmonális nodulus differenciál-diagnosztika*R91HO
Nem-kissejtes tüdőrák (NSCPC)C34
NyelőcsőrákC15
Colorectalis carcinoma (Vastag- és végbálrák)C18-C21
Lymphoma**C81-83, C8510-C8590
Melanoma malignumC43
EmlőrákC50
MéhnyakrákC53
Epilepszia műtét előtti kivizsgálása 18 év alatt***G4000, G4030

*Csak abban az esetben, ha biopszia nem végezhető és más módszerrel a diagnózis nem tisztázható.
**Non-Hodgkin lymphomáknál csak az agresszív típus esetében.
***Csak abban az esetben, ha a betegség terápiarezisztens, a góc egyéb módon (MR) nem diagnosztizálható és a beteg műtétre vár.

Az előbbieken túl a PET-CT alkalmazható még számos onkológiai betegség (a teljesség igénye nélkül: here, petefészek, hasnyálmirigy, vese, lágyrész és ismeretlen eredetű daganatok) diagnosztikájában. Vizsgálható PET-CT-vel az Alzheimer-kór (korai stádiumban), a szívizom életképesség (előrehaladott koszorúér betegségben, illetve szívizom infarktust követően), és egyes gyulladásos megbetegedések (pl. ismeretlen eredetű láz, ér- illetve bél eredetű gyulladások). Ezen vizsgálatokat jelenleg nem finanszírozza az OEP.

 

Az onkológiai PET-CT vizsgálatok célja:

 • Rák korai felismerése, vagy kizárása
 • Jóindulatú és rosszindulatú daganat elkülönítése
 • A rák kiterjedtségének vizsgálata, áttétek kimutatása (stádium besorolás)
 • A terápia hatásosságának megítélése, maradvány elváltozások értékelése
 • Stádium besorolás újraértékelése
 • PET-CT alapú sugárterápia tervezése

 

Hogyan történik a PET-CT vizsgálatra való beutalás?

A beutalás kétféleképpen történhet, attól függően, hogy Ön magánbetegként vagy OEP által finanszírozott betegként veszi igénybe a vizsgálatot:

OEP által finanszírozott vizsgálatok beutalási rendje

 • A vizsgálatot indikáló kezelő orvos kitölti a honlapunkról a letölthető országosan egységes PET-CT Vizsgálatkérő lapot (OEP finanszírozott), majd postai úton elküldi a regionális Várólista Bizottsághoz.
 • A Várólista Bizottság (6 regionális PET Várólista Bizottság működik) szakmai döntést hoz (heti rendszerességgel) a vizsgálatkérés indokoltságáról, és pozitív esetben felviszi a páciens adatait a központi várólistára. Amennyiben a Bizottság szakmailag indokolatlannak tartja a vizsgálatkérést, erről értesíti az indikáló orvost.
 • A központi várólistán lévő betegeket egy software automatikusan elosztja az országban működő OEP befogadással rendelkező PET-CT központok között. A software a betegek elosztásánál figyelembe veszi: a beutaló orvos preferenciáját (melyik központba kérte a vizsgálatot), az egyes központok OEP kvótájának alakulását és belső várólistájának hosszát, az esetleges korábbi vizsgálat helyét, valamint a beteg lakhelyét.
 • Amennyiben a software cégünk valamelyik PET-CT központjához irányítja a vizsgálatkérését, úgy a diszpécser szolgálatunk azonnal megkezdi Önnel a vizsgálat időpontjának egyeztetését. A beteg időpontjáról levélben vagy telefonon keresztül értesül.

 

A magánerőből finanszírozott PET-CT vizsgálatok beutalási rendje

Cégünk a magánforrásból finanszírozott PET-CT vizsgálatokra rugalmasabb beutalási rendszert alakított ki:

 • A vizsgálat elvégzését a honlapunkról a letölthető PET-CT Vizsgálatkérő lap (térítéses) kitöltésével lehet kezdeményezni. A kitöltést a páciens bármely kezelő orvosa (ideértve a háziorvosát is) végezheti.
 • A kitöltött vizsgálatkérő lapot közvetlenül valamelyik központunkhoz kell eljuttatni, személyesen, elektronikus vagy postai úton.
 • A vizsgálatkérőn szereplő információk, illetve szükség esetén korábbi orvosi dokumentációk alapján a központ orvosai azonnal döntenek a szakmai indokoltságról. Amennyiben Ön igényli, előzetes telefonos, illetve személyes konzultációra is lehetőséget biztosítunk. Ezzel egyidejűleg megtörténhet a vizsgálati időpont egyeztetése is.
 • A térítéses vizsgálatot a beteg maga is kezdeményezheti. Ilyen esetben feltétlenül indokoltnak tartjuk a személyes vagy telefonos konzultációt, melyre diszpécser szolgálatunknál lehet jelentkezni.
 • Budapesten a PET-CT vizsgálatok díjáról és a fizetés lehetséges módjairól ügyfélszolgálatunkon vagy a CALL CENTER-en keresztül 06 30 639 3500 kaphat pontos felvilágosítást.
 • Debrecenben a magánfinanszírozott vizsgálatokat szolgáltatói szerződés keretein belül a REOF Kft. végzi, további információkért kérjük, hívja a 06 (52) 444-222 telefonszámot.
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés