Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 
A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 
Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 
Köszönjük megértését és együttműködését!

 
2020.03.17.

Agyi vérátfolyás SPECT vizsgálat

A kis mennyiségű radioaktív anyag intravénás beadása előtt 45 perccel egy perklorát kapszulát kell bevennie, ami csökkenti majd a nyálmirigyek megjelenését a képeken. A vizsgálat az injekció beadása után 45 perc múlva történik, ezalatt lehetőség szerint nyugalomban, csendben kell várakoznia. A kamera közel lesz az arcához, amely a klausztrofóbiásoknak (akik rosszul tűrik a bezártságot) kellemetlen lehet. Ez az érzés csökken, ha behunyja a szemét. Nagyon fontos, hogy a vizsgálat alatt mozdulatlanul feküdjön. Ha erre nem képes, kérjük szóljon a beküldő orvosának. A teljes vizsgálat kb. 20 percet vesz igénybe.

Szükség lehet egy Diamox (acetazolamide) nevű gyógyszerre is a vizsgálat során, amelyet szintén vénás injekcióban adunk be, 20 perccel azelőtt, hogy megkapná a radiofarmakont. Ez a szer megnöveli a véráramlást az agyban, de az érszűkületes területeken nem hat.

Tilos alkoholt és koffein tartalmú italokat (kávét, teát, kólát, stb.) fogyasztani a vizsgálatot megelőző 24 órában. Ezen kívül ugyanúgy étkezhet és ihat, ahogyan máskor is szokott.

 

Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek szedése zavarhatja a vizsgálatot. Amennyiben gyógyszereket szed, kérjük, lehetőleg már 4-6 héttel (!) a vizsgálat előtt jelezze ezt kezelőorvosának, aki majd tájékoztatja Önt, mely gyógyszerek szedését kell esetlegesen átmenetileg felfüggesztenie.

 

Egyéb mellékhatások

A Diamox okozhat szédülést, fülzúgást, hányingert, az ízérzés megváltozását (főleg szénsavas italok esetén), az ujjak, ill. a kezek bizsergését, érzéskiesést. Migrénes fejfájás is előfordulhat, ha Ön hajlamos rá. Kérjük óvatosan keljen fel a vizsgálat befejezését követően, mert a Diamox ájulást okozhat, ha Ön túl gyorsan kel fel!

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés