Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 
A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 
Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 
Köszönjük megértését és együttműködését!

 
2020.03.17.

Reumás ízületi gyulladás

Az ízületek krónikus gyulladásos megbetegedése. Az ízület belhártyája megvastagszik és akadályozza a normális működést. Az ízület és az ízület körüli képletek fokozatosan károsodnak. Megkülönböztetnek fiatalkorban jelentkező formát is.

Tisztázatlan eredetű betegség, ahol több más hatás melett öröklött tényezők szerepét is feltételezik. A szervezet saját kötőszöveti elemeit idegenként ismeri fel és ellenük gyulladásos reakcióval védekezik. A népesség kb. 1%-ában jelentkezik, nőknél 2-3-szor gyakrabban, mint férfiaknál.

 

A reumás ízületi gyulladás tünetei

A betegség kezdetén rossz közérzet, láz, testsúlycsökkenés lép fel. Az ízületek gyulladásos tünetei kezdődhetnek hirtelen vagy fokozatosan is. Elsőként az ízület belhártyájának gyulladásos megvastagodása, valamint az ízületi folyadék felszaporodása jelentkezik, ezek akadályozzák az ízületi mozgást. Mindezeken túl ínhüvelygyulladás, a bőrben reumás csomók és csontelváltozások keletkezhetnek. A betegség előrehaladtával fájdalmas kötőszövetes vagy csontos ízületi merevség alakul ki az adott ízület torzulásával.

A diagnózist az orvos a jellemző tünetek alapján állítja fel. 4 tünet fennállása szükséges a következők közül: reggel több, mint egy órán keresztül fennálló ízületi merevség, legalább 3 régió ízületeinek, ill. a kis ízületek érintettsége, mindkét oldalon azonos régió érintettsége, a bőrben megfigyelhető reumás csomók, vérből az ún. reuma faktor kimutathatósága és a röntgen vizsgálat során észlelhető elváltozások.

 

A tünetek tartós enyhítésére egyes esetekben izotópos izületi terápia alkalmazható.

 

TERÁPIÁS ELJÁRÁSOK:

Izületi izotópterápia

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés