Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 
A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 
Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 
Köszönjük megértését és együttműködését!

 
2020.03.17.

Pajzsmirigy túlműködés

A pajzsmtirigy túlműködést, a pajzsmirigyhormon fokozott termelődését (a hipertireózist) okozhatja a pajzsmirigy gyulladása, pajzsmirigy göb, túl sok jód bevitele, pajzsmirigyhormon-elválasztást serkentő hormon túltermelődése az agyalapi mirigyben, bizonyos speciális daganatok, túl sok pajzsmirigyhormon-bevitel (pl. az alulműködés kezelésekor) és még sok speciális betegség. Kiemelten kell beszélnünk a pajzsmirigy autoimmun betegségéről, a Graves-Basedow-kórról.

A pajzsmirigy túlműködés tünetei

  • struma (pajzsmirigy megnagyobbodás),
  • szapora szívműködés,
  • szemtünetek (előredülledő szem)

A betegek anyagcseréje felgyorsul, a szívük szaporábban ver, a vérnyomásuk megemelkedik, bőrük meleg, nedves tapintatú, a meleget nehezen tűrik. A hajhullás gyakori, a haj töredezik, vékony szálúvá válik. Ingerlékenyé válnak, hangulatingadozások jelentkezhetnek. Koncentrációs problémák, alvászavarok alakulhatnak ki.
A kór az emésztőrendszerre is kihat. A betegek étvágya rendkívül jó lesz, de mégis fogynak. A fogyás jelentős mértékű lehet. A belek fokozott mozgása miatt többször van széklet naponta, akár hasmenés is kialakulhat.

A pajzsmirigy szcintigráfia segít a pajzsmirigy megnagyobbodását és fokozott működését kimutatni, radiojód terápiával pedig mindezek hatásosan kezelhetőek.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Pajzsmirigy szcintigráfia (Tc-al)

TERÁPIÁS ELJÁRÁSOK:

I-131 jódterápia 550 MBq-ig

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés