Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 
A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 
Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 
Köszönjük megértését és együttműködését!

 
2020.03.17.

Obstruktív légúti betegségek

Obstruktív légúti betegségek alatt a légutak szűkületét értjük. Az ilyen jellegű betegségekben a kilégzés nehezítetté válik, időtartama megnyúlik és a légzés során a tüdő felett sípoló-búgó hangot észlelünk. Gyakori a légszomj, mely súlyosabb formában nem csak terhelésre, de nyugalomban is jelentkezik, emellett gyakran kínzó köhögés, esetenként köpetürítés is jelentkezik.

 

COPD (Krónikus obstruktív tüdőbetegség)

A COPD hátterében a dohányzás, illetve a dohányzás által kiváltott krónikus hörghurut állhat. Jellemző az elhúzódó, éves szinten legalább három hónapig tartó –akár hosszabb időre is állandósuló - köhögés.
A COPD esetében a légúti szűkület gyógyszerekre alig reagál, általában nem visszafordítható.

 

Bronchus-szűkület

A hörgőszűkületet sokféle hatás válthatja ki, például allergiát kiváltó anyagok (allergének: pollen, állati szőrök, ételek, egyes nehézfémsók), irritáló gázok, erős fizikai megterhelés, hideg levegő belégzése, sűrű köd, légúti vírusfertőzések, gyomorsav visszaáramlás, bizonyos gyógyszerek (például: nem szteroid gyulladásgátlók), pszichés hatások. A kialakult hörgőszűkület vagy spontán, vagy gyógyszeres kezelésre oldódik, vagyis visszafordítható.

 

Tüdőfibrózis

A tüdőfibrózis tünetei a kezdetben csak terhelésre jelentkező, később már nyugalomban is fennálló nehézlégzés, száraz köhögés, fáradékonyság. A betegség során a vérben az oxigénszint csökken és súlyos esetben légzési elégtelenség alakulhat ki.

A tüdőfibrózis kialakulásához számos betegség vezethet. A tüdőben gyulladásos folyamat zajlik, melynek következtében a normál tüdőszövet helyét kötőszövet foglalja el. Ez a kötőszövet vaskos, heges, merev, ezért a tüdő elveszti tágulékonyságát. Normális esetben a gázcsere könnyen megvalósul, a levegővel telt léghólyagocskák és a szomszédos kis erek falán keresztül az oxigén és a széndioxid gyorsan és könnyen átjut. Fibrosis esetén az ér és a léghólyagocska fala közé a kötőszövet beékelődik, így a gázcsere jelentősen lelassul, nehézkessé válik. A vérben csökken az oxigénszint és előrehaladott esetben emelkedik a széndioxidszint, a beteg fulladni fog.

A légúti elzáródással, szűkülettel járó állapotok diagnosztikájára a dinamikus inhalációs tüdőszcintigráfia alkalmas.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Dinamikus inhalációs tüdőszcintigráfia

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés