Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 
A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 
Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 
Köszönjük megértését és együttműködését!

 
2020.03.17.

Cerebrovascularis betegségek

A cerebrovascularis betegségek, más néven agyi érbetegségek, stroke (agyembólia, agytrombózis, agyvérzés, agyérgörcs) többnyire hirtelen fellépő tünetek formájában jelentkeznek.

A háttérben általában valamilyen belgyógyászati betegség, például magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, szívbetegség, örökletes vagy szerzett trombózishajlam, vagy pedig a dohányzás állhat.

Az agyérkatasztrófa alapvetően kétféle lehet: agyvérzés vagy agyi infarktus, mely érelzáródás következtében alakul ki. Az agyi infarktus ötször gyakrabban fordul elő, gyakran megelőzik átmeneti (általában pár perces), múló idegrendszeri tünetekkel járó rosszullétek. Ilyenkor célzott kivizsgálással általában kideríthető az ok, és megelőzhető a maradandó tünetekkel járó szélütés.

 

A stroke hirtelen kialakuló tünetekkel jelentkezik (a teljesség igénye nélkül):

  • Féloldali vagy egy végtagot érintő zsibbadás vagy gyengeség, bénulás
  • Végtagügyetlenség, egyensúlyzavar, forgó szédülés, kettőslátás
  • Beszéd értés és kifejezés zavara
  • Féloldali vakság vagy látótérkiesés
  • Tudatzavar, eszméletvesztés, legsúlyosabb esetben kóma, keringés/légzésleállás

A stroke, vagy az azt előre jelző átmeneti idegrendszeri tünetek mindenképp sürgős intézeti kivizsgálást és ellátást igényelnek.

Krónikus cerebrovasculáris betegségben a funkcionális rezerv kapacitás becslése segíthet eldönteni az érsebészeti beavatkozás szükségességét.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Agy perfúziós SPECT

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés