Scanomed - Nukleráis medicina központok

Tájékoztató

Tájékoztató

A ScanoMed Kft. Debreceni Központjában a járványügyi helyzetre való tekintettel a mai naptól

határozatlan ideig a PET/CT vizsgálatok kivételével a betegvizsgálatok szünetelnek.

A már előjegyzett vizsgálatokat, ha a népegészségügyi helyzet engedi, előzetes időpont egyeztetést követően elvégezzük. Kérjük, várja meg kollegánk jelentkezését!

Az elkészült leletek személyes átvételi lehetősége is szünetel. A leleteket minden esetben postázzuk.

 
A további intézkedésig a PET/CT vizsgálatokat továbbra is elvégezzük mindkét központunkban.

 
Kérjük, dolgozóink és a többi páciens megóvása érdekében kísérő nélkül érkezzen! Természetesen, ha szükséges a kísérő jelenléte, akkor indokolt esetben max. 1 fő kísérő jelen lehet.

A PET/CT vizsgálatok elvégzésén kívül minden más esetben kérjük a személyes megjelenés mellőzését! Intézetünkben telefon ügyelet működik, minden a vizsgálatokat érintő kérdéssel keressék kollegáinkat. A telefonvonalak leterheltsége miatt, azonban kérjük, kérdéseiket lehetőleg az alábbi e-mailen tegyék fel: info@scanomed.hu

 
Köszönjük megértését és együttműködését!

 
2020.03.17.

A vese betegségei

Jelenleg minden tíz felnőttből egy érintett valamilyen veseműködési zavarban, betegségben. A vesebetegségek lehetnek gyulladásos eredetűek. Egyik formája az autoimmun-betegség, amely a működő veseszövetet károsítja.

 

Statikus veseszcintigráfiával a vese fejlődési rendellenességei, működésbeli elváltozásai és gyulladás okozta károsodásai is kimutathatók lehetnek. Ezek lehetnek pl.:

  • Patkó-vese,
  • dystopiás vese,
  • megnagyobbodott vese,
  • veseparenchyma-működés károsodás,
  • gyulladás (pyelonephritis)

A veseműködési zavar a szív- és érrendszer károsodásaira is utalhat, ugyanakkor azonban a már meglévő magas vérnyomás is okozhat veseműködési zavart. Ennek különösen akkor nagy a kockázata, ha a normálisnál magasabb vérnyomás egy ideig észrevétlen marad, és mire kiderül, már károsította a vesét.

A dinamikus veseszcintigráfia, a vizeletelfolyási akadályok differenciáldiagnosztikájára alkalmas, provokációval pedig kimutatható, hogy a beteg magas vérnyomását a vese artéria szűkülete okozza-e.

 

DIAGNOSZTIKAI ELJÁRÁSOK:

Statikus veseszcintigráfia

Dinamikus veseszcintigráfia provokációval

diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés