Scanomed - Nukleráis medicina központok

Mit tegyünk csontjaink egészségéért?

 

Az egészséges csontrendszer elengedhetetlen a jó tartáshoz, az erőhöz, az állóképességhez, de a csontok a belső szerveinket vagy bizonyos idegeket is védenek. Az egészséges csontok megőrzéséhez azonban sokat kell tennünk, különösen az idősebb kori csontritkulás megelőzése érdekében. Szerencsére, néhány egyszerűbb szokás elsajátításával sokat javíthatunk a csontjaink állapotán, és hosszú időre biztosíthatjuk annak egészségét.

Milyen ásványi anyagokra van szükségünk?

Az egyik elengedhetetlen forrás a csontok erősségének megőrzéséhez a kalcium. A kalciumnak számos élettani szerepe van, részt vesz a csontrendszer szilárd vázának kialakításában, s elengedhetetlen a csontok és a fogak egészséges szerkezetének fenntartásához. Csontjaink és fogaink tartalékolják a szervezet kalciumtartalmának legnagyobb részét, 97-99 százalékát, s a felnőtt emberi testben mintegy 1000-1200 mg kalcium található, mely a test súlyának mintegy 1,5-2 százalékát teszi ki.

A kalcium mellett egyéb elengedhetetlen alkotóelemek is nélkülözhetetlenek az egészséges csontokhoz. Ilyenek a foszfor és a magnézium is, melyek úgynevezett makroelemek. Ezek testünk tömegének 0,005 százalékánál nagyobb mennyiségben fordulnak elő bennünk, oldott formában számos életfontosságú folyamat résztvevői, legnagyobb tömegben pedig csontjaink felépítéséhez szükségesek.

Mindezek mellett pedig a D-vitamint fontos még megemlítenünk, mely szintén fontos szerepet játszik a csontok egészségének fenntartásában. A D- elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata pedig a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.

Mit tegyünk a csontok egészségének megőrzéséhez?

A harmonikus életmód, a kiegyensúlyozott, változatos étrend és a megfelelő mozgás alapeleme egészségünk és csontjaink egészségének megőrzésének. Elsősorban életviteli és táplálkozási szokásaink megváltoztatásával előzhetjük meg a kalcium- és D-vitaminhiányos állapot és a majdani káros következményeik kialakulását.

Érdemes megfelelő minőségű és mennyiségű testmozgást beiktatni a napirendünkbe, ideális esetben reggel és este is sor kerülhet egy rövid, 15-20 perces edzésre. A mozgás stimulálja a csontszövet vérellátását, aminek hatására aktivizálódnak a csontszövetépítő sejtek is. Az aktivitásnak megfelelő formája lehet például naponta fél óra kellemes, könnyű séta, vagy rendszeres kirándulás, túrázás, kertészkedés, kerékpározás. Az úszás rendkívül egészséges, az izmoknak, légzőrendszernek, idegeknek egyaránt, de épp a csontritkulás ellen kevésbé hatékony, mivel a víz felhajtóereje miatt nem igényel akkora pluszerőt, ami ösztönözné a csontépülést.

Szakemberek ajánlása szerint a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás keretében a napi kalciumszükségletünk 75%-át tej és tejtermékek fogyasztásával tudjuk fedezni. Ez a kalciummennyiség már napi 3-4 egységnyi tejjel, tejtermékkel biztosítható.

Emellett legyünk elővigyázatosak a sófogyasztással. A túl sok só rossz hatással van a vérnyomásra, a vérerekre és a vesékre, de az kevésbé ismert tény, hogy a túl sok só fokozza a kalciumkiválasztódást, így hozzájárul a csontritkuláshoz is. Egy 2008-as tanulmány szerint a nagyobb mennyiségű só fogyasztása jelentősen növelheti a csonttörés esélyét a menopauzán átesett nők körében. Ne csak az ételek sózását igyekezzünk csökkenteni, de a félkész ételekből is igyekezzünk kevesebbet fogyasztani, ezekben ugyanis rengeteg só található.

Miket fogyasszunk az erős csontokért?

 • Mindent, ami fehérjedús
  Azért fontos a fehérje a csontoknak, mert fenntartja az optimális egyensúlyt. A legtöbb fehérje a csirkében és pulykában található, de ezen kívül halakban, sajtban, tojásban, tofuban, tejben, szójában, babban és magvakban is jelentős mennyiségű fehérje van.
 • Ásványi anyagokban gazdag élelmiszereket
  A legtöbb és legjobban hasznosuló ásványi anyagokat friss gyümölcsökből és zöldségekből kaphatod, de a diófélék és magvak is jó forrást biztosítanak.
 • Zöldségekeket
  A zöld levelű zöldségek nagyon sok olyan ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek jók a csontozatnak. Ezek például a kalcium, magnézium, káliumés vas. Kiváló forrás lehet például a kelkáposzta, brokkoli, spenót, vagy bármely más sötét zöld színű leveles zöldség.
 • Teljes kiörlésű gabonaféléket
  A legjobb minőségű komplex szénhidrátokat barna rizsből, zabból, quinoából, kuszkuszból és teljes kiőrlésű gabonából nyerheted. Mindegyikben található magnézium és kalcium.

A csontritkulás a szervezetben zajló csontfelépítő és lebontó folyamatok egyensúly-eltolódása a lebontás irányába, amely odafigyeléssel, kiegyensúlyozott, kalciumban gazdag, megfelelő A-, C- és D-vitamin-tartalmú étrenddel és rendszeres mozgással hatékonyan lassítható, részben megelőzhető lenne. Gyakran már csak a csonttörések hívják fel a figyelmet rá, hogy nincs minden rendben, ezért a csontszövetek egészségéről gondoskodjunk időben! Fordítsunk időt a rendszeres testmozgásra és étkezéskor részesítsük előnyben a komplex kalcium és D vitamin tartalmú élelmiszereket!

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés