Scanomed - Nukleráis medicina központok

Veszélyes vegyi anyagok és nehézfémek, melyeket érdemes kerülnünk!

Az otthonunkban nagyon sok vegyszert használunk, ezeket általában jól elzárva tároljuk. Vannak azonban olyan vegyi anyagok és nehézfémek, melyek létezését észre sem vesszük, ezek pedig csendben rombolják egészségünket.

A tisztítószereken túllépve élelmiszereink is több veszélyforrást rejthetnek magukban. Egy alma például 3-5 mg alumíniumot, valamint nyomokban ólmot, arzént és higanyt tartalmaz. A mikro tápanyagok, vagy nyomelemek létfontosságúak a jó egészséghez, ha szerves növényi forrásból származnak. Ezzel szemben, ha egy szervetlen fémes forrásból jönnek, mint nehézfémek, akkor mérgezőek.

Az olyan anyagok, mint az ólom, higany és más fémek, valamint az arzén mérgező, ha szervetlen forrásból származik. Különféle módon kerülnek a szervezetünkbe a nehézfémek. Alapvetően a szennyezett levegő belélegzésével; az ivóvíz, illetve egyéb italok és élelmiszerek fogyasztásával; az ékszerek viselésével; drogok fogyasztásával; dohányzással; fémekkel való munka által (ötvös); tengeri- és víziállatok fogyasztásával; élelmiszeripari adalékanyagok, tartósítószerek és színezőanyagok révén.

Az élelmiszereken és nehézfémeken kívül azonban egyéb tárgyaink is veszélyforrást jelenthetnek. A mindennapos használati tárgyaink is tartalmazhatnak olyan vegyi anyagokat, melyek hosszú távon és alattomosan teszik tönkre szervezetünket.

Néhány példával szeretnénk szemléltetni, mikre érdemes odafigyelni otthonunkban, ha el szeretnénk kerülni ezeknek a vegyi anyagoknak a szervezetbe kerülését:

Arzén

Az arzén számos daganatos megbetegedést okozhat. Emellett az anyagcserét és immunrendszert szabályozó hormonokra is rendkívül negatív hatással van. Növényvédő szerekben, a vízben, sőt élelmiszerekben is találkozhatunk vele, emiatt érdemes odafigyelni arra, hogy organikus termékeket vásároljunk. A vízszűrők remek szolgálatot tehetnek az arzén elkerüléséhez.

Ólom

Az ólom többek között gátolja a stressz-szabályozó hormon felszabadulását is. Legegyszerűbb, ha tisztított vizet iszunk, emellett az egészséges étrend is jó megoldás, ha az ólom elkerülését célozzuk meg. A tisztított vizet fogyasztók kevesebb ólmot visznek be a szervezetükbe. Az ólomvezetékek kicserélése emiatt célravezető lehet.

Higany

Széles körben használt, rendkívül veszélyes nehézfém, mellyel főként a fogászati tömésekben, a hőmérőkben, és egyes halakban találkozhatunk. A szervetlen higany a halakban rendkívül mérgező metil-higany formájában halmozódik fel. Emiatt ha csak tehetjük, válasszunk alaszkai vadlazacot, pisztrángot, vagy kisebb méretű halakat, mint a szardínia vagy a szardella, ezek ugyanis, méretüknél fogva, kevésbé szennyezettek.

Kadmium

Megtalálható a talajban, a PVC műanyagokban, elemekben, és a cigarettában is. A kadmium dózistól függően fokozza a halláscsökkenés kockázatát. Nagy mennyiségben felhalmozódhat a fül hallócsontocskáiban. A kadmium ototoxikus hatását cinkben gazdag étrenddel csökkenthetjük. A kadmium és a zaj együttesen felerősítik egymás halláskárosító hatását.

Fluorozott vegyi anyagok, vagy PFC

Elsősorban a pajzsmirigyre gyakorolnak negatív hatást. Újabb kutatások szerint a nők esetében nehezíti a petesejt termelődését. A PFC az edények teflonrétegében, ruhákban, kárpitokban, szövetekben, szőnyegekben, hátizsákok és kabátok víztaszító rétegeiben található. Emellett élelmiszerek csomagolóanyagai, pizzás dobozok, gyorséttermi csomagolóanyagok is tartalmazhatják. Igyekezzünk tehát elkerülni a fent említett anyagokat, a teflonbevonatú termékeket, valamint a zsiradékokat taszító csomagolásokat!

Foszfát-peszticidek

Bomlástermékeik alacsonyabb nemi hormonszintet eredményeznek, emellett a terhes nőknél növelheti a kortizolszintet, amely vetéléshez vagy fejlődési rendellenességekhez vezethet. Számos rovarirtóban előfordul. Javasoljuk, hogy válasszunk természetes rovarirtó szereket!

Atrazin

A kukorica permetezésére használt anyag mára világszerte beépült a talaj- és ivóvízkészletbe. Bár az emberi szervezetben mért szint nem károsítja az egészséget, nagyobb dózisban fejlődési rendellenességeket, hormonzavart és egyes feltételezések szerint daganatos megbetegedéseket is okozhat. Elkerülése miatt ismételten az ivóvíz tisztító készülékek alkalmazását javasoljuk.

Ftalátok

Ezeket az ipari vegyi anyagokat a műanyagok lágyítására és rugalmassá tételére használják. Alkalmazásuk széles körben elterjedt, találkozhatunk velük hajlakkokban, tisztítószerekben, esőkabátokban, locsolócsövekben és dezodorokban. A szervezetbe leggyakrabban orális vagy légzőszervi úton kerülnek be. Emberekre gyakorolt hatása ismeretlen, de patkányoknál májproblémákat és termékenységi zavarokat okozhat. Emiatt a felsorolt eszközöknek a használata során javasoljuk a fokozott óvatosságot!

 • Érdekességek a Karácsonyról a Föld körül

  A karácsony a világ minden táján ugyanazt jelenti: ünnepet, békét, harmóniát, szeretetet, melyet öröm és ajándékozás fűszerez meg. A hagyományokban, szokásokban és sokszor az asztalra kerülő menüben azonban sok az eltérés. Decemberi hírlevelünkben ezek közül mutatunk be néhányat országonként.

 • A legjobb téli gyógynövények

  Mivel még sokáig tart a csípős, hideg idő, érdemes a szervezetünket alaposan felvértezni a betegségek ellen. Ha pontosan ismerjük a gyógynövények hatásait, nem kell azonnal a gyógyszerekre, antibiotikumokra gondolnunk, választhatunk gyengébb gyógymódot is.

 • Szokások, melyek károsíthatják a vesénket. Mit tegyünk ellenük?

  A vesék nagyon fontos szerepet játszanak abban, hogy szervezetünk egészséges legyen. Létfontosságú szervünk, ugyanis szabályozza a vérnyomást és a só-vízháztartást, valamint kiszűri a méreganyagokat a vérből. A vesekárosodás általában maradandó, így érdemes ismerni és kerülni a legfontosabb veszélyforrásokat.

 • Melyik a legegészségesebb bor és mire van jó hatással?

  Azzal bizonyára nem mondunk újdonságot, hogy a mértékletes borfogyasztásnak vannak kedvező egészségügyi hatásai, de vajon van különbség az egyes borfajták között? Télen egy testes vörösbor, nyáron egy pezsgő, üde gyümölcsös rozé vagy fehérbor a kedélyünket mindenképp jobbá teszi. De melyik a legjobb közülük?

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés