Scanomed - Nukleráis medicina központok

Természetes immunerősítők

Immunrendszerünk az egyik legösszetettebb szervrendszereink egyike, ezért nagyon érzékenyen reagál a zavaró hatásokra, különösen télen. Ilyen alapvetően káros tényezők például a tartós negatív stressz, a levegőszennyezés, a dohányzás, a túlzott alkohol- vagy koffeinfogyasztás, télen pedig a rossz időjárási tényezők.

Vannak ugyanakkor erősítő tényezők is, mint a jó lelkiállapot, az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű mozgási lehetőleg, melyek jelentősen hozzájárulnak a stabil immundrendszerhez.

Az alábbi felsorolásban először néhány immunrendszer erősítő vitamin, majd élelmiszert mutatunk be, melyek jelentősen erősíthetik szervezetünket.

C-vitamin

A C-vitamin legfontosabb immunizáló tulajdonsága az, hogy nem csak támogatja, hanem fokozza is az immunrendszer működését. Növeli a fehérvérsejtek számát, élénkíti tevékenységüket, és emeli a vírusfertőzés, valamint a rákbetegség leküzdésében fontos szerepet játszó interferonok (immunserkentő anyagok) szintjét a szövetekben.

A-vitamin

Az immunrendszert erősítve, az A-vitamin fokozza az ellenálló képességet olyan fertőzésekkel szemben, mint a torokgyulladás, a megfázás, influenza, vagy a hörghurut. Mindemellett az A-vitaminról kimutatták, hogy részt vesz a tumorellenes aktivitás kiváltásában, a fehérvérsejtek működésének fokozásában, valamint az ellenanyag válasz növelésében.

Karotinok

Az utóbbi időben az antioxidáns hatású karotinoknak számos immunserkentő hatását mutatták ki, sőt egyenesen a „fiatalság forrását” látják benne. Ezek az antioxidánsok az immunrendszer legfontosabb szervében, a csecsemőmirigy hámsejtjeiben koncentrálódnak, és védik meg a szabad gyökök támadásaitól. Növelik az interferonok kórokozókkal szembeni védekező erejét és fokozzák a fehérvérsejtek számát, aktivitását, de arra is van bizonyíték, hogy karotinpótlással javíthatók az immunválaszok.

 

Szeretnénk ezeken kívül néhány magas antioxidáns tartalmú, akár otthonra is beszerezhető immunerősítpt is bemutatni:

Grapefruitmag-cseppek

A koncentrátumot a grapefruit magjából és húsának bizonyos részeiből nyerik. A keserű gyümölcsből nyert kivonat gyógyító erejét a benne rejlő bioflavonoidnak, magas C-vitamin tartalomnak és fehérjéknek köszönheti. A legkülönfélébb vírusokat, baktériumokat és gombákat is elpusztítja. Nem hagyja a kórokozókat táplálékhoz jutni, de az antibiotikumokkal ellentétben szervezetünk jótékony bélbaktériumait nem károsítja.

Echinacea (kasvirág)

Az Észak-Amerikából származó kasvirág enyhe, középsúlyos megfázás, légúti és húgyúti fertőzés kiegészítő és megelőző kezelésére alkalmas. Legfontosabb hatóanyaga az arabinogalaktán nevű szénhidrát, mely rákötődik a szervezetbe bekerülő idegen vírusokra, baktériumokra, odavonzza a fehérvérsejteket, fokozza szaporodásukat, növelve ezzel a szervezet ellenálló képességét. A növény alkalmazása igen sokrétű: cseppek, tea, szopogatós cukor, homeopátiás golyó, tabletta és oldat formájában is beszerezhető. Cseppekben szívódik fel a legjobban, a leghatásosabb a grapefruit-maggal kevert változata.

Propolisz

A propolisz illatos, balzsamszerű anyag, amelyet a fák rügyeiről gyűjtenek a méhek. Gond nélkül elpusztítja mind a vírusokat, mind a baktériumokat, miközben a szervezet saját védekezőrendszerét nem károsítja. Legnagyobb szerepe a betegségek megelőzésében van. Magas antioxidánstartalmú, antibiotikumként működő, és hámosító hatású flavonoidokat, valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1-, B2-, B6-, C-, E-vitamin és ásványi anyagok.

Homoktövis

A homoktövis az egyik legrégebben használt gyógynövény, már az ókorban felismerték, hogy a bogyója és levele gyógyhatással rendelkezik. A nálunk élő gyümölcstermelő bokrok közül a homoktövis tartalmazza a legtöbb C-vitamint, 500 mg-ot 100 g-onként. Ez körülbelül tízszerese a narancsénak. Bővelkedik még A-, E-, F-, B1-, B2-, P-vitaminban, karotinokban, flavonoidokat, cinket, magnéziumot, kalciumot és értékes zsírsavakat tartalmaz. A homoktövis hidegen sajtolt olaját használják elsősorban immunerősítésre, de sokféle feldolgozásban fogyaszthatjuk: lekvárként, szirupként vagy akár üdítő formájában is.

Csipkebogyó

A csipkebogyó – más néven vadrózsa vagy japán rózsa – egy igazi vitaminbomba, amiben a közhiedelemmel ellentétben nem csak C-, hanem A-, B1-, B2- és még K-vitamin is található. A csipkebogyó képes erősíteni a vérerek falát, megszilárdítani a kötőszöveteket, magas antioxidáns tartalmából kifolyólag pedig fokozza a szervezet védekezőképességét és ellenállását is a betegségekkel, de főként a megfázással és a fertőzésekkel szemben. A csipkebogyóról bebizonyosodott továbbá, hogy segít erősíteni a csontokat és a csontképző folyamatokat, miközben javítja a vér koleszterinszintjét, a vérnyomást és segíti az emésztést is. Mivel extrémen lúgos kémhatással rendelkezik, a csipkebogyó kiváló abban az esetben is, ha felborult a szervezet savbázis egyensúlya, tehát refluxosok is bátran fogyaszthatják.

A csipkebogyó felhasználási módja rendkívül változatos lehet, de így készülhet belőle szörp, bor, lekvár és egyéb italok is, amelyek mind-mind kimagasló C-vitamin tartalmúak. A legtöbben azonban mégis teaként fogyasztják, illetve ismerik a csipkebogyót, amit rengetegen rosszul készítenek el! A bogyókat ugyanis tilos forró vízben áztatni, mert 50 Celsius fok felett a bennük rejlő C-vitamin eltűnik, így inkább csak általánosan meleg vízben áztassuk addig, amíg a víz át nem veszi pirosas barnás, enyhén bordós színét. A csipkebogyó teája azon túl, hogy kiváló a megfázás és a betegségek megelőzésére, már meglévő problémák esetén is táplálja az immunrendszert, ezáltal segíti a mielőbbi gyógyulást és regenerációt.

 

Bár az ősz és a tél a légúti megbetegedések és megfázások csúcsszezonja, sokat tehetünk ezek megelőzése érdekében. A védekezőképesség erősítésével, a felsorolt élelmiszerek rendszeres fogyasztásával mi is megőrizhetjük egészségünket.

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés