Scanomed - Nukleráis medicina központok

A világ legegészségtelenebb társadalmai

Dohányzás, alkoholfogyasztás, elhízás: 3 olyan tényező, ami napjaink kritikus problémái, az emberi egészség súlyos károsítói. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a CIA statisztikái és egy nemzetközi tüdőgyógyászati szervezet, a World Lung Association adatai alapján egy brit szaklap készített globális összehasonlítást, melyben az egyes nemzetek egészségügyi állapotát mérték össze e 3 tényező alapján. A dohányzást, alkoholfogyasztás valamint a kóros elhízást kombinálták, hogy az adatok összehasonlíthatók legyenek. Kíváncsiak voltunk, hogyan szerepelt a mi kis országunk az összehasonlításban.

Magyarország a világ 20 legegészségtelenebb társadalma közt a 6. helyen szerepel ebben az összehasonlításban. A Business Insider szerint évente 1774 (naponta majdnem öt) szál cigit szívunk. Emellett a WHO szerint alkoholfogyasztásban a 8. helyen állunk, míg a férfiak 40, a nők 30 százaléka számít túlsúlyosnak (ugyanez az arány a lányoknál 4, a fiúknál 7 százalék).
A legegészségtelenebb országok közt szerepel Szlovénia, ami a 3. helyen áll, Oroszországot követve. Itt ugyanis átlagosan fejenként évi 13,7 liter alkoholt és 2690 szál cigarettát fogyasztanak. Az élen a csehek végeztek, a felmérés szerint itt hódolnak a legtöbben a káros szenvedélyeknek és a túlsúlyosak száma is bőven az elfogadható mérce fölött van.
Sajnos annak ellenére, hogy két évtizede javulás figyelhető meg a magyar lakosság egészségi állapotában, még mindig messze elmarad szinte valamennyi egészségmutató tekintetében az Európai Unió más országaitól - azokban ugyanis gyorsabban javul az ott élők egészségi állapota.

A World Health Statistics 2010” szerint Magyarországon 2008-ban a születéskor várható élettartam férfiak között 70 év, nőknél 78 év (átlag: 74,23 év) volt. Ugyanebben az évben az EU átlaga: 79,31 év volt (WHO, 2010). Ez azt is mutatja, hogy az átlagéletkor valóban alul marad az EU átlaghoz képest.

A Human Development Index (HDI) alapján, - amely az országokat három szempont (a születéskor várható élettartam, a tudás és az életszínvonal) alapján értékeli. Magyarország 2007-ben a 43. helyet foglalta el az ENSZ 183 országa között. Ugyanebben a statisztikában a születéskor várható élettartam szerint csak a 67. helyet foglaltuk el. Bár ezek már pár éves adatok, mégis jó látni, hogyan szerepelt nem is olyan rég országunk a nemzetközi összehasonlításban.

Egy nagyon érdekes kutatás teljesen más szempontból is vizsgálta a társadalmak egészségügyi állapotát és a rossz egészségügyi állapot lehetséges okait. Bizonyos kutatások a társadalmi ranggal, pénzügyi helyzettel vetette össze a nemzetek egészségügyi helyzetét. A leggazdagabb és legszegényebb emberek várható élettartama között ugyanis óriási a szakadék: az Egyesült Államokban a nők esetében több mint tíz, a férfiak esetében tizenöt év - írta a BBC News. Ennek részben az a magyarázata, hogy a rosszabb anyagi körülmények között élő emberek nagyobb valószínűséggel folytatnak egészségtelen életmódot, amibe beletartozik a dohányzás, a testmozgás hiánya és az egészségtelen gyorsételek fogyasztása. Az amerikai szakemberek legújabb tanulmánya azonban azt mutatja, hogy az alacsony társadalmi státusz önmagában is hatással van az ember szervezetére.

Magyarországon jelenleg nincs olyan kutatás, amely kifejezetten ebből a szempontból vizsgálná az egészség és a társadalmi helyzet közti kapcsolatot, azonban ez is jó alapja lehet újabb itthoni kutatásoknak.

Mint minden országban, itthon is az egészségügyben folyó minőségügyi tevékenységek végső célja nem lehet más, mint a lakosság egészségi állapotának javítása. Azonban nekünk is sokat kell tennünk személyesen azért, hogy egészségünket megőrizzük, és jobb eredményeket érjünk el a nemzetközi egészségügyi kutatási felmérésekben. A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a dohányzás és alkohol fogyasztás mellőzése vagy csökkentése mindannyiunk számára nagyon fontos! Tegyünk hát érte!

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés