Scanomed - Nukleráis medicina központok

Az ülőmunka és veszélyei. Tegyünk ellenük!

Kevesen tudják, de az ülőmunka jelentősen növeli a veszélyét a cukorbetegségnek, a szív- érrendszeri betegségek kialakulásának, gyakoribbá teszi az elhízást és az idő előtti halálozást.

Ennek oka, hogy mivel a vénák jelentős része izmok között halad, így a naponta több órát üldögélőknél az izmok pumpafunkciója hiányzik, nem lesz megfelelő vérkeringés.

Az ezen kívül az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás. A helytelen üléskor majdnem kétszeresen terhelődnek a porckorongok az álláshoz képest. Ha mindez a nyomás állandóan féloldalasan és egyenetlenül jelentkezik, kialakulnak a mozgásszervi betegségek, például a porckorongsérv vagy a meszesedés. Érdekesség emellett, hogy az üléshez képest az álló munka plusz 163 kilokalóriát éget el nyolc óra munkavégzés alatt.

A gyógytornászok azt is hangsúlyozzák, hogy a rossz tartás nemcsak a vázrendszerre, hanem az izmokra és a szalagokra is rossz hatással van, amely szintén fájdalmat okozhat. A túlterhelés miatt a szövetek keringése és anyagcseréje is rossz lesz, amely elváltozáshoz vezet, mindez veszélyezteti a csonthártya, az ízületi szalagok, a porcfelszínek épségét, kialakulnak a degeneratív elváltozások.

Az ülőmunkát végzőknek arra is oda kell figyelni, ha dagad a lábuk, ugyanis ez a visszér vagy szívelégtelenség tünete lehet. Ha lógatják a lábukat és sokáig nem mozgatják, a vénák kitágulnak, pang bennük a vér, ilyenkor csak mozgással, az izommunka segítségével lehet visszapumpálni. Mindezekből egyértelmű, hogy az embernek meghatározó mennyiségű mozgásra van szüksége, ahhoz hogy egészséges maradjon. Mozgással jó vérellátást biztosítunk az izmokban, ami a szív és a tüdő egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. A mozgás azt is elősegíti, hogy a csontállomány ne épüljön le, és számos belgyógyászati problémát is megelőz.

Először is azt tanácsoljuk, hogy üljünk jól:

 • Ülés közben derékszöget zárjon be a felsőtestünk és a combunk, az alsó- és a felső lábszárunk, valamint az asztalon az al- és a felkarunk.
 • Lehetőleg ne keresztezzük a lábainkat, vagy legalább ne üljünk sokáig ilyen pózban (különösen, ha visszérre hajlamosak vagyunk: elszorítjuk vele a vérkeringést).
 • Ha számítógép előtt ülünk, a monitor felső része legyen szemmagasságban.
 • Fontos, hogy a derék meg legyen támasztva a szék által. Ha nem ilyen a székünk, tegyünk a derék mögé egy ülőpárnát!
 • A székünk lehetőleg karfás legyen, hogy pihentetni tudjuk rajta a karjainkat.
 • Használhatunk térdeplőszéket vagy fit-bal labdát: ezek is tehermentesítik a gerincet.

A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki munkája miatt egész nap ül, legalább óránként álljon fel és végezzen néhány aktív gyakorlatot, tegyünk egy kört, nyújtózkodjunk, csináljunk például egy teát. Ez hosszú utazáskor is fontos (pl. repülőúton) a jó keringés érdekében (pl. trombózis ellen). Akinek gerincpanaszai vannak, annak még jobban oda kell figyelnie: óránként 5 percig az ágyéki gerinc körüli izomzatot összehúzva ajánlott járnia. A gyógytornászok azt tanácsolják, hogy ülés közben is végezzenek gyakorlatokat, akár izommegfeszítést, akár nyújtózást.

Most nézzünk néhány mozgástípust, melyek irodában is könnyen elvégezhetőek és gyorsan segítenek helyreállítani a vérkeringést:

1. Láblengetés

A gyakorlat egyszerű: álljunk fel, fogjuk meg egy szék támláját, hogy biztosan tartsuk magunkat, majd lengessük a lábunkat először oldalirányba, majd előre hátra.

2. Guggolás

Vegyük fel a pózt fél-egy percre, és próbáljuk élvezni, ahogy kinyúlnak és megfeszülnek combizmaink, vádlink, Achilles-ínunk, hátunk alsó része, és fellélegzik a csípőnk.

3. A tetőtoló

Dugjuk a fülhallgatót a hallójáratainkba, indítsunk be kedvenc számunkat, majd kezdjünk el egy helyben járni vagy topogni. Ezzel párhuzamosan mindkét kezünket emeljük a levegőbe, mintha feltolnánk egy tetőt a fejünk fölé. Ez a kétütemű gyakorlat felpezsdíti a vérkeringést a lábainkban és a karjainkban, valamint egy kicsit felébreszti az embert a gép fölött görnyedésből. Végezzük egy-két percig.

Válogassunk bátran az egyes gyakorlatok között, ezek által ugyanis nem csak jobban fogjuk érezni magunkat a bőrünkben munka közben, de sokat teszünk az egészségünkért is.

Munkából hazaérve pedig lehetőleg ne üljenek le, hanem feküdjenek a földre (kemény felületre) és polcolják fel Z alakban a lábukat, ugyanis ez tehermentesíti a gerincet, ez a legpihentetőbb testtartás.

A gyógytornászok szerint a csontnak a nyomásra, a szalagoknak, inaknak a feszülésre, az izmoknak pedig az összehúzódásra van szükségük. Ezért elengedhetetlenül szükséges a rendszeres mozgás. Napi fél óra az ajánlott, de azt mondják nem elég csak a séta, hanem tornázni kell, dinamikus úgynevezett kardio mozgást (120 fölé menjen a szívfrekvencia) kell végezni. Ilyen lehet az úszás, a biciklizés, de a sportok mellett akár a tánc is. Az izomerősítő és nyújtó illetve testtudatosító gyakorlatok ugyancsak nagyon fontosak (például a jóga, a Pilates, a testtartáskorrekciós gyakorlatok).

 • Az eszkimók titka a dermesztő hidegben

  Bizonyára sokan gondoljuk úgy, hogy az eszkimók rendkívül sokat tudnak a hidegről, hiszen már ősidők óta laknak az északi sarkkörön túl, hóban és fagyban. Ezt nem csak elmondhatják magukról, de jelentős különbségek fedezhetők fel a génjeikben is.

 • Az újévi fogadalmak sikerének titkai

  Az újévi fogadalmakról már esett szó általunk, hiszen decemberi Facebook játékunk is a leggyakoribb újévi fogadalmakról szólt. Most azonban szeretnénk kicsit a fogadalmak megvalósításához szükséges pszichológiai tényezőkről is néhány szót ejteni.

 • Bölcs gondolatok a lelki béke megőrzéséhez az ünnepek alatt

  A karácsony és a szilveszter közeledtével egyre nyugodtabbnak, egyre kipihentebbnek kellene lennünk elméletileg. Ehhez képest sokszor azt tapasztaljuk, hogy a feszültség minden nappal nő bennünk, ha pedig a teendőink listájáról lehúzunk egy tételt, azonnal odaírhatunk három újat.

 • A téli hidratáció fontossága

  A száraz bőr különös odafigyelést, fokozott gondoskodást igényel különösen télen. A hideg és a meleg gyors váltakozása, illetve az általánosan alacsony páratartalom megterhelőbb, mint gondolnánk!

 
diagnosztikaBetegségekvizsgálatkérés